Börja med klättring!

Klättring är en väldigt rolig fritidsaktivitet. Man är ute i naturen och man får härliga upplevelser för både kropp och knopp. Det är också bra träning eftersom det är ganska krävande för kroppen. Inom klättring finns det olika svårighetsgrader, men det handlar ju ändå om att man med egen styrka ska ta sig uppåt. Ju duktigare man blir desto svårare klättringar kan man göra, och det innebär också att man har blivit starkare och smidigare. Dessutom är det en speciell känsla att befinna sig ovanför marken i en så ”utsatt” position, och det ger också sitt till skallen. Man får adrenalin och endorfiner och en massa andra härliga känslor!

Om man vill börja med klättring men känner sig lite osäker kan man prova på topprepsklättring. Det är den lägsta risknivån och det innebär att klättraren är säkrad uppifrån och ner med rep, vilket betyder att det i princip inte går att falla. Repet löper genom en förankring på klippans topp och säkringsmannen kan då med sin ände bromsa klättraren som hänger i den andra änden av repet. Det går förstås också att börja på inomhusväggar om man känner sig säkrare där.

När man ska klättra gäller det att man har rätt utrustning och rätt kunskap. Det är väldigt mycket man måste lära sig för att klättra säkert, så det är ingen bra idé att köpa klätterutrustning och ge sig upp på klippväggen direkt. Vi rekommenderar att man går en kurs där man både får teori och klättring på riktigt. På kurser lär man också känna andra som klättrar, och har man tur kanske man också, som vi, hittar kärleken på klätterkursen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *