El Capitan

El Capitan betyder kaptenen, chefen eller ledaren och är namnet på en 910 meter hög vertikal klippformation i Yosemite national park i USA. Namnet är en fri översättning från den lokala indianstammens namn på klippan. I modern tid, och framförallt av klättrare, kallas klippan ofta för El Cap, och den är en av världens mest populära utmaningar. El Cap ansågs en gång i tiden omöjlig att klättra men har idag många leder. Alla är dock svåra och långa, och de mest populära lederna tar i snitt fyra-fem dagar att klättra.

El Cap är en så kallad big wall, på svenska också kallat storvägg. För att en vägg ska få benämnas som en big wall räknar man på tiden det tar att klättra och hur hög och brant väggen är. Det är dock lite svårt att definiera exakt var gränsen går. När man klättrar i flera dagar måste man övernatta på klippväggen. Klipphyllor är att föredra, men det finns också speciella tält som är konstruerade så att de kan slås upp på en vertikal vägg. Man måste också bära med sig det man behöver i form av mat och vatten. Detta gör att packningarna blir väldigt tunga – 80 kg är inte ovanligt. Ju längre tid en vägg tar att klättra desto mer måste man ha med sig, och ju mer man har med sig desto längre tid tar det att klättra eftersom det tar längre tid att hissa tyngre packningar.

Vi har haft det stora nöjet att klättra i Yosemite national park, men vi har inte klättrat El Cap. Det var dock häftigt bara att se ”kaptenen”, och en vacker dag ska vi tillbaka dit och klättra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *