Kamikaze-knut!

När man klättrar förlitar man sig mycket på rep. Det är det som är livlinan kan man säga. När vi klättrar använder vi oss bara av utrustning som är mycket säker, men vi skulle ändå vilja dela med oss av kamikaze-knuten som är en genialisk men något läskig knut. Knuten går ut på att man ska kunna klättra/fira sig ner och sedan ta med sig repet. Repet kan med andra ord inte sitta fast där uppe, för då får man ju inte ner det när man väl är på marken.

Lösningen blir då att skapa en knut som håller ihop repet när det är sträckt och sedan lösgör sig själv när repet blir slakt. Det är det som är kamikaze-knuten. Den här knuten ska man förstås inte använda om man inte måste, för det är ju trots allt en risk när man klättrar på ett rep som är skuret itu, men det kan till exempel vara en bra lösning om man har gått vilse någonstans där man har med sig ett rep och behöver ta sig ner. Chansen finns ju att man kommer att behöva repet fler gånger. Det kan vara det som blir skillnaden mellan liv och död.

En som kan den här knuten är Bear Grylls. För er som inte vet vem det är tycker vi definitivt att ni ska spana in tv-serien Extrem Överlevnad (Man vs. Wild) där han visar hur man överlever i olika extrema situationer och miljöer. Han är en riktig friluftsmänniska och han tycker om extrema saker. Han besteg till exempel Mount Everest bara 18 månader efter att han hade krossat tre kotor i ryggen i en fallskärmsolycka. I det här klippet visar Bear Grylls hur man använder en kamikaze-knut!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *