Olika typer av klättring

klättringDet finns olika typer av klättring och man brukar oftast dela upp dessa i traditionell klättring, sportklättring, alpinklättring och bouldering. Mer specifikt kan det delas upp i vilket underlag man klättrar på, storleken på det man klättrar på och hur utrustningen används. När det gäller traditionell klättring (eller tradklättring som man kan förkorta det) placerar klättraren själv sina säkringar. Det finns med andra ord inga permanenta säkringar utan man klättrar på en helt naturlig yta. Säkringarna placeras i sprickor vilket betyder att tradklättring nästan alltid följer naturliga sprickbildningar i berget.

Motsatsen till tradklättring är sportklättring, som till skillnad från sprickklättring är väggklättring. Det utövas på klippväggar med förplacerade säkringar. Vid sportklättring använder man sig av säkringarna för att förflytta sig på berget medan man vid tradklättring använder säkringarna för att minska riskerna för ett fall. Tradklättring kan därför också kallas för friklättring eftersom säkringarna är just för säkerhets skull och inte något som aktivt används för att klättra. Sportklättring kan också kallas artificiell klättring, teknisk klättring eller aidklättring som är det ord som används mest nu för tiden, och gör det möjligt att ta sig upp för väggar som är till synes släta och inte har några naturliga grepp.

Alpinklättring är precis som det låter klättring som sker i alpin miljö, och det är blandad klättring med klippa, is och snö. Förutom de vanliga faktorerna som man bedömer svårighetsgrad efter är växlande väder något som kan bidra till klättringens svårighetsgrad. Bouldering sker oftast på klippblock som inte är mer än några meter höga och bygger mer på styrka och teknik än uthållighet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *